Winteropenstelling 2018

Het was echt spannend zo op de 22e december. De dagen ervoor waren al kleddernat, en die bewuste zaterdag beloofde ook al weinig goeds! Maar we kregen een aardige verrassing; rustig weer, heel af en toe wat mies-regen en niet koud…. Na het opbouwen gingen we om 18:30u van start, en na een klein kwartier kwamen de eerste bezoekers. En het leek wel een kadootje van de natuur, want eigenlijk de hele avond konden we de Maan soms zelfs vrij goed tussen de bewolking door waarnemen. Uiteraard stond de Maan deze avond centraal, met het oog op het komend 50-jarig jubileum van de eerste mens op de Maan op 21 juli 1969! Wederom veel belangstelling voor het verhaal hierachter en natuurlijk ons maansteentje… De bezoekers, rond de 28, hebben ons ondanks het weer bezocht; er hing een warme, gezellige sfeer, mede dankzij de algehele kerst-aankleding van de sterrenwacht. Een waardige afsluiter van een voor ons zo succesvol 2018!!

Verslag bezoek aan st jozef basisschool te Lithoijen.

Op donderdag 29 november 2018 waren wij uitgenodigd voor een gastles/voordracht op deze gezellige dorps-basisschool. Het was een wat regenachtige dag, dus alle activiteiten moesten ook binnen plaatsvinden. Wij waren weer zeer verrast, want wat bleek: de leerkracht had samen met de aanwezige leerlingen (groep 8) al ruim van te voren veel aandacht aan diverse sterrenkundige onderwerpen gegeven. Dus als afsluiter waren wij er, en het meegebrachte materiaal incl. 2 telescopen trokken dan ook veel belangstelling!
Behalve onze standaard voordracht over ons zonnestelsel, hebben we ook de geschiedenis van de telescoop, het komende 50 jarig jubileum van de eerste mens op de Maan, het begrip lichtjaar, en afstanden in het heelal behandeld. En dan niet alleen afstanden binnen ons zonnestelsel, maar ook tot de grenzen van het ons bekende universum. Met behulp van eigen waarnemingen van een object op vele miljarden lichtjaren afstand hebben we dit via een schaalmodel proberen te verduidelijken. Dit was tevens een aanloop naar onze nieuwste presentatie, die uiteindelijk begin volgend jaar definitief vorm zal krijgen. Vele goede vragen werden gesteld; duidelijk bleek maar weer eens hoe goed de leerlingen waren voorbereid! Al met al een zeer geslaagde dag….

 

Verslag bezoek van de welpen van scouting Uotha.

Op vrijdagavond 2 november kregen wij de welpen van scouting Uotha op bezoek. Al eerder wilden zij eens langskomen, maar toen zat het weer tegen. Maar niet op die bewuste vrijdagavond. In de loop van de middag al trok de hemel helemaal open, en ’s avonds werd het prachtig helder weer!
Bij binnenkomst rond 19:00u stonden ze al netjes te wachten om naar binnen te mogen, en na uitleg van wat huisregels werd de groep (18 welpen en 4 begeleiders) in 2-een geplitst. Een groep bij de uitleg in de infohoek, en de andere naar de 2 opgestelde telescopen. (de 31cm telescoop en de 20,5 cm parallactische Newtontelescoop) In de infohoek verbaasden veel kinderen zich over die allereerste Maanlanding, en natuurlijk ons Maansteentje Men vond dat de planeet Mars zelfs in onze grote telescopen er toch maar klein uit bleef zien! Het aanblik van de Andromedanevel was toch echt een “ver van m’n bed show”: Niettemin kwamen er best wat goede vragen over deze objecten. Vlak voor afloop kreeg men nog een lesje in oriënteren aan de heldere hemel, want hoe bepaal je nou het noorden, en de rest van de windrichtingen!! Het bezoek zou 2 uur moeten duren, maar alles verliep toch wat vlotter, zodat de groep na een kleine 90min voldaan huiswaarts keerde.

 

Verslag Nacht van de Nacht 2018

Het was weer spannend die avond op 27 oktober 2018. Wat het weer betrof stonden alle seinen min of meer de hele dag op groen, soms trokken er donkere wolkenluchten vlak langs, maar het bleef mooi droog! We gingen net open en zoals altijd kwamen de eerste bezoekers alweer vroeg aan!
Het werd mooi helder die avond, en de planeet Mars en vlak erna het Andromeda-sterrenstelsel waren goed te zien! Wederom veel gezinnen met kinderen, en ondanks het vochtige en koude weer was iedereen geduldig. De sfeer was zelfs gemoedelijk te noemen… Veel belangstelling voor een drietal meteoriet-fragmentjes en natuurlijk ons maansteentje! Ook het verhaal achter de “Nacht van de Nacht” vond veel gehoor bij de (jeugdige) bezoekers…
We waren geopend van 19:30u tot 22:30u en hebben die avond zeker 55 belangstellenden op bezoek gehad. En weer moet gezegd worden: Ondanks het koude weer bleef iedereen geduldig!! We kijken weer uit naar onze laatste openstelling dit jaar: 22 december as.

 

 

Verslag bezoek aan BSO ‘de Klimboom’

 

Op donderdag 11 oktober 2018 waren wij te gast van 14:30u tot 16:30u op BSO ‘de Klimboom’ in Uden. Het was redelijk zonnig weer, en na binnen eea. opgebouwd te hebben ging ons programma van start. De groep bestond uit 16 kinderen en 2 leerkrachten.
Na een korte inleiding, waarbij men ons ook zelfgemaakte ruimtevaartuigen lieten zien, begon de voordracht over ons zonnestelsel, begeleid door onze powerpoint-presentatie. Er werden vele vragen gesteld, zodat we bijna in tijdnood kwamen! Ook hadden wij twee telescopen bij ons; schitterende voorbeelden van een lenzen-en spiegeltelescoop. Ook hierover kwamen veel vragen. Wij vertelden hun dat de telescoop een Hollandse uitvinding is, en waarom deze zo belangrijk was voor ons. Daarna een doe-activiteit! Naar buiten, waar op het speelplein de afstanden tussen de zon en de planeten Mercurius t/m Mars op schaal werden weggezet. Een van de leerkrachten en 4 kinderen speelden even voor zon en planeten. Men vond dit verbazingwekkend dat gelet op de afmetingen en afstanden op schaal alles nog zo ver van elkaar af staat! Al met al een zeer drukke middag, maar toch weer geslaagd!

 

Verslag Weekend van de Wetenschap 2018 Sterrenwacht Orion Uden.

 

Het beloofde een topdag te worden, die zaterdag 6 oktober! Het weer zat weer eens mooi mee, strak helder die middag, en nazomerse temperaturen! Om 13:00u liep het al meteen storm voor de kijk-middag die tot 14:30u duurde. Veel gezinnen met kinderen, en zij waren allen verbaasd wat er op onze kleine, maar complete sterrenwacht allemaal te zien was…
Natuurlijk onze presentatie en uitleg, die deze middag op de zon toegespitst was. Zonnevlekken waren er niet te zien, maar met onze H-alpha telescoop waren er aan de zonsrand nog net 2 kleine zonnevlammen te zien!
En ’s avonds van 19:30u tot 22:30u was de presentatie gericht op m.n. planeet Mars, de Ringnevel, dubbelsterren en onze galactische buur, de Andromeda-nevel. Tevens kreeg onze maan-hoek aandacht, want ons maansteentje trok weer heel wat belangstelling!! Ook werd uitgelegd wat afstanden/ ruimte-tijd in het heelal betekenen… Mars was, evenals de ringnevel, even door de opgestelde telescopen te zien, maar helaas trok de hemel al na ruim 45 min. helemaal dicht. Toch kregen wij die avond ook weer heel wat belangstellenden over de vloer… In totaal hebben die dag zeker zo’n 85 bezoekers mogen ontvangen. Wij kijken alweer uit naar de Nacht van de Nacht op 27 oktober as.

 

nazomer openstelling 1 september 2018.

De hele voorafgaande week liet al zien dat het op die zaterdagavond mooi weer beloofde te worden; we werden wederom niet teleurgesteld! De eerste bezoekers dienden zich al vroeg aan, terwijl we eigenlijk pas om 20:00u opengingen…
Van 20:00u tot 21:00u was er veel uitleg over met name afstanden binnen ons zonnestelsel en ver daarbuiten. Ook werd er verteld wat we die avond allemaal gingen bekijken (planeet Saturnus, dubbelsterren en de beroemde ringnevel) Na 21:00u werd het donker genoeg om de planeet Saturnus op de korrel te nemen, en ondanks de aanwezige luchtonrust (Saturnus stond zeer laag aan de zuidelijke horizon), was de ring rond deze planeet met de grote lenzentelescoop goed te zien, evenals de maan Titan en later ook het maantje Rhea! Later op de avond lieten we ook een fraaie dubbelster en de dubbele open sterrenhoop door deze telescoop zien! Met onze 31cm spiegelkijker werd de ringnevel in het vizier genomen.
Zo’n 30 tal bezoekers, veelal met kinderen, vonden het heel gaaf om al dit fraais met eigen ogen te aanschouwen, en enkelen bleven ook wat langer “hangen”, zodat we ook wat later gingen sluiten. Maar ach, het was aangenaam weer, en de sfeer was gezellig!! We kijken daarom alweer uit naar het ‘Weekend van de Wetenschap’, dan op zaterdagmiddag/avond op 6 oktober….

 

Voorjaarsopenstelling 21 april 2018.

En weer waren de weergoden ons gunstig gezind op die bewuste zaterdag. stralend zomerweer, om 19:30u open, en rond 20:00u kwamen de eerste bezoekers! En ondanks het feit dat er in het bevrijdingspark een groot openlucht festival aan de gang was wisten enkele tientallen bezoekers ons te vinden. Wederom waren er complete gezinnen incl. grootouders erbij, en ook nu weer veel belangstelling voor onze op die avond toegespitste presentatie! Veel uitleg ook bij de 310mm F5 hoofdkijker en 102 mm lenzentelescoop; deze lieten heel mooi de Maan en later ook Alcor en Mizar zien als voorbeeld van een fraaie dubbester! Het was weer een top-activiteit...

Ons 2e bezoek op de st. Cornelius basisschool.

Op 19 april jl. zijn we met z'n 3-een wederom naar Venhorst getogen om ditmaal voor groep 8 een leerzame presentatie te geven over het zonnestelsel en afstanden in het heelal. We begonnen om 13:15 en hebben in 2uur tijd veel verteld, met ondersteuning van een buitenactiviteit, waarbij we de leerlingen duidelijk maakten hoe het zit met de afstanden tussen de zon en de planeten t/m Jupiter. De leerkracht en een aantal leerlingen kregen kaartjes omgehangen met daarop Zon en planeten precies op schaal en werden ook op diezelfde schaal weggezet! Mede dankzij het zomerse weer werd dit een groot succes. Ook binnen nog uitleg over wie de telescoop had uitgevonden en de verschillende telescooptypen. Het werd een reuze geslaagd evenement!

 

Bezoek basisschool ’t Stekske in Langeboom.
Op vrijdagochtend 23 maart reden wij met z’n 3-een in alle vroegte naar Langeboom om als gastsprekers voor de groepen van de bovenbouw te staan. Alles was verrassend snel opgebouwd en zo rond 09:00u gingen we van start!
Na eerst wat verteld te hebben over de belangrijkste telescooptypen en afstanden in het heelal en in het bijzonder binnen ons zonnestelsel hadden we na de eerste vragen beantwoord te hebben al een half uur pauze. Daarna naar buiten, waarbij wij een leerkracht en een 5-tal leerlingen buiten op het schoolplein weggezet hebben om het zonnestelsel uit te beelden van Zon t/m Jupiter. Het paste maar net op het schoolplein, want we hadden de afmetingen van de Zon en planeten en hun onderliggende afstanden op dezelfde schaal! Velen waren verbaasd hoe ver dan nog alles van elkaar af stond! Als afsluiter binnen nog een voordracht over ons zonnestelsel waarbij we wel duidelijk maakten hoe je veilig de zon kunt bekijken. Ook toonden wij een kort filmpje over de afmetingen van div. planeten en sterren…Er werden vanuit die grote groep (c.a. 75 leerlingen) ook goede vragen gesteld. Kortom, wederom een hele leuke ochtend om op terug te kijken! 

 

St Cornelius Basisschool

Na aankomst op 2maart gingen wij om 09:15u van start, en we begonnen meteen in de gymzaal van de school, waar wij al een kleine presentatie hadden opgebouwd. Thema: Het zonnestelsel en afstanden binnen het zonnestelsel, en uitleg over verschillende telescooptypen. We hebben de leerkracht en een viertal leerlingen kaarten omgehangen met de afbeeldingen van de Zon en de planeten Mercurius t/m Mars, en weggezet waarbij de afstanden en afmetingen precies op schaal waren. Men verwonderde zich hoe ver toch alles van elkaar af stond! Wat ons het meest verwonderde was wel het feit dat zulke jonge kinderen (groep 3 en 4) er al zoveel van wisten. Het bleek dat deze school het er structureel in heeft zitten, lessen over ruimtevaart en sterrenkunde afgestemd op deze leeftijdsgroep. Waar vind je zoiets nou nog?? Een van de leerlingen in deze groep bleek ook nog eens met zijn ouders bij ons op de sterrenwacht op bezoek te zijn geweest tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen!

Na de pauze toonden wij nog een fraaie presentatie op het grote digi-bord in het klaslokaal. Hier gingen wij nog wat verder in op al het fraais in ons zonnestelsel. Ook toonden wij korte filmpjes over afmetingen van planeten en sterren, en zonnevlekken en zonnevlammen. Zeer veel goede vragen en enthousiaste reacties uit de groep!  We kunnen terugkijken op een geslaagd evenement, en kijken al uit naar een evt.vervolg voor de oudere leerlingen!

 

 

Nationale sterrenkijkdagen Sterrenwacht Orion Uden 2018

 

Het beloofde een ijskoude dag te worden, zaterdag 24 februari 2018.

Al in de avond ervoor was er al het een en het ander in gereedheid gebracht.

En rond 10:00u in de ochtend werd de sterrenwacht ingericht. Thema die middag tussen 12:00u en 14:30u was natuurlijk de zon. Mede door het kraakheldere weer was deze in de hele Polarex-telescoop combinatie fraai te zien, en in onze H-alfa telescoop was er aan de zonsrand een behoorlijke zonnevlam zichtbaar. In de expohoek was er natuurlijk aandacht voor alweer de 42ste editie van de Nationale Sterrenkijkdagen, en onze vernieuwde maanhoek, waarin we een echt fragmentje van een maanmeteoriet toonden.

's Avonds tussen 20:00u en 23:00u lag de nadruk op het waarnemen van de maan door onze 102mm F15 Polarex telescoop. En in onze hoofdkijker, de 310mm F5, was ondanks het maanlicht de Orionnevel in een mysterieuze blauw-groenige waas met vage structuren zichtbaar. Bij beide telescopen werd een duidelijke uitleg gegeven over deze hemelobjecten. 

En uiteraard gebeurde dit ook in de info hoek, waar vooral jongere bezoekers met veel belangstelling luisterende naar de uitleg over de maanlandingen en natuurlijk over ons maanmeteoriet - fragment. Die middag en avond werden er een record aantal bezoekers geteld.

Want ondanks het zeer koude weer wisten er in totaal zo'n 120 bezoekers onze schitterende sterrenwacht te vinden.

Ook willen we nog het volgende kwijt. Het feit dat de vele bezoekers tot in de brandgang in aanloop naar onze sterrenwacht in de kou met hun kinderen moesten wachten omdat de boel soms bomvol stond! Niet een onverdroten woord is er gevallen en men was zelfs zeer geduldig. Mede ook dankzij deze positieve opstelling van de enthousiaste bezoekers en het zeer heldere weer kunnen we nu echt spreken successtory. Wij kijken al weer uit naar die van volgend jaar!  

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb