Het verhaal...
Eindelijk, na het officieel bekend worden in oa. de gemeentegids van Uden in 1992 is het er dan van gekomen; een eigen website met wetenswaardigheden en het reilen en zeilen van sterrenwacht Orion te Uden! We proberen een uiteenzetting te geven van wat we doen....
Gerund wordt het geheel door Victor Thenu, actief sinds 1972, en vanaf midden jaren '90 kwam daar zoon Armando bij. Uiteraard in al die jaren gesteund door echtgenote Yvonne!
Het begin...
Het was zomer 1972, op een heldere, maar warme zomeravond kwam mijn vader eens thuis van een militaire oefening, hij nam zijn plunjebaal met daar bovenop een goede verrekijker mee! En ja, als nieuwschierig joch van 12 wilde ik wel eens weten of je er ook de maan en sterren mee kon zien. Had immers in de bibliotheek van de luchtmachtkazerne in Stolzenau, Duitsland, boeken gevonden over sterrenkunde... Mijn interesse was gewekt, en ja, die bewuste avond-nacht, het was immers schoolvakantie, ging ik met die militaire kijker aan de slag. Weet nog goed dat het eerste sterrenbeeld dat ik bekeek het sterrenbeeld Lier was, pas later leerde ik de andere sterrenbeelden kennen. Dit kwam omdat ik op een zonnebed lag waar te nemen, en sterrenbeeld Lier stond in het zenit! Had al besloten dat ik ook de maan wilde bekijken, maar kwam al snel tot de ondekking dat daarvoor wel wat sterkere vergrotingen voor nodig waren. Er moest dus een telescoop komen! In 1973 verhuisden wij terug naar Nederland...
De opbouw...
Na wat zoekwerk in div. warenhuizen kwamen mijn vader en ik al snel tot de ontdekking dat de daar aangeboden kijkertjes niet echt voldeden, en al snel kwamen wij uit bij een winkel in Amsterdam, die eigenlijk van alles verkochten, en daar kocht mijn vader een kleine, 40mm lenzentelescoop van redelijke kwaliteit. Met dit apparaat heb ik in de daarop volgende jaren veel kijkplezier gehad; kon er de ringen van Saturnus mee zien, en ook de maan was veel beter te observeren! Nadat ik 16 was geworden wilde ik meer; sterrenhopen, nevels en details op de planeten zien.... Een grotere moest er komen! Dat werd het beroemde 'elfje', een 115mm F8 newton op lichte paralactische montering. Ik was inmiddels al sins 1975 lid van de Nederlandse Jeugdvereinging voor Ruimtevaart en Sterrenkunde, kortweg de NJRS. Via hen kwam ik in contact met de fa. Ganymedes te Amstelveen, en daar werd in '76 de 115mm gehaald. Met deze kijker is heel veel waargenomen, en al in de periode dat er alleen nog met de 40mm werd waargenomen had ik mij al toegelegd op het visueel observeren van hemelobjecten. Met de 115mm was toen al zoveel meer te zien....Vele tekeningen van astronomische objecten volgden...
De jaren '80...
En zoals dat al vaker gaat als je wat ouder wordt, je leert de uitgaanswereld kennen, en ontmoette ook mijn huidige vrouw. Ook de diensttijd brak aan , na 5 jaar uitstel te hebben gekregen, en in die periode ging ik samen wonen! Andere interesses kwamen en gingen, maar de liefde voor de sterrenkunde, en vooral het waarnemen, was nooit ver weg! Na mijn huwelijk, en de geboorte van onze 2 kinderen begon het 'telescopenvirus' zich weer te roeren. In 1989 had ik besloten een echt goede kijker zelf te bouwen... Gekozen werd voor een lenzentelescoop, en via wat advertenties kwam ik in bezit van een 102mm F15 Polarex objectief. Bij de fa. Ganymedes kon ik een goede montering van Polarex en een zwaar houten statief van Vixen op de kop tikken. Na bijna 7 maanden verzamelen, sparen, bouwen en afstellen was dit project een groot succes, en de kijker leverde fenomenale beelden van maan en planeten!
Verdere uitbreiding van De Sterrenwacht
Begin jaren '90 wilde ik ook meer zg. deepsky-objecten gaan waarnemen, maar dat was met zo'n lange, grote kijker niet echt practisch! Er moest een lichtsterker, korter systeem komen. Gekozen werd voor een 205mm F5 newton, en wederom via advertenties in div. astronomische tijdschriften kwam ik in bezit van een nieuw 205mm F5 spiegelobjectief met bijbehorende vangspiegel van Opticon. De kijker werd zo gebouwd dat deze ook op de Polarex-montering moest kunnen. Na bijna 6 maanden was hij klaar, en zo kon ik of de 102mm, of de 205mm kijker gebruiken op deze montering al naar gelang ik welke hemelobjecten wilde bekijken; zo hoefde ik geen tweede, dure montering aan te schaffen! Wat later kwamen er ook passende volgkijkers/zoekers bij. In 2002, mijn zoon was inmiddels al sinds midden jaren '90 ook actief, kocht hij van z'n spaargeld een zg. shorttube kijker, een 80mm F5 lenzenkijker van verrassend goede kwaliteit bij de fa. Ganymedes, en ik kocht er een 68mm F15 Mizar lenzentelescoop, met de bedoeling hem te gebruiken voor snelle waarnemingen en voor observeren van de zon. Deze laatste kijker moest nog wel gereviseerd worden, en van een goede montering worden voorzien; gekozen werd voor een nieuwe EQ2 montering. Deze kon de telescoop goed dragen! Na een paar maanden werk bleek ook deze kijker een juweeltje! In 2003 moest ook mijn zoon Armando een grotere telescoop hebben, hij koos voor een 153mm F5 newton die wij via internet bij de fa. Teleskop Service bestelden. Deze bleek ook van zeer goede kwaliteit, en ook hij bekwaamde zich in het visueel waarnemen van hemelobjecten. Ook werden er door ons betere oculairs en div. filters aangeschaft. Inmiddels hebben we ook de oude hoofdkijker van VSB Bussloo overgenomen! Dit is een klassieke 310mm F5 newton, waar wij een hoogwaardige Dobson van hebben gemaakt... De prestaties van dit zware instrument (kompleet ruim 60kg!) zijn geweldig!
En sinds kort hebben wij het voorrecht gehad om bij hen ook de zwaarste Mizar-montering over te kunnen nemen! Uiteindelijk hebben wij na wat gesleutel de grote Polarex kijker mooi op deze montering gekregen, en zal de orginele Polarex-montering de 205mm F5 Opticon gaan dragen. Zo zal op kijkavonden de 4 grootste telescopen gelijktijdig in gebruik kunnen worden gesteld! (31cm, 20,5cm,15cm en de 10cm)
De huidige tijd van De Sterrenwacht
Intussen beschikt onze sterrenwacht over een behoorlijk aantal telescopen, waarmee veel gekeken wordt. Ook wordt er ieder jaar deelgenomen aan de landelijke Sterrenkijkdagen, En tevens wordt er ook hulp geboden indien er mensen zijn die zich tot ons wenden met problemen aan hun telescoop. Vaak kunnen wij hen helpen, of van advies dienen. Ook bv. scholen die thema-lessen hebben over astronomie, en aankloppen bij onze vereniging, kunnen wij bijstaan met zonne-waarnemingen en/of een sterrenkijkavond. Het is een heerlijke vorm van tijdverdrijf, die het leerzame en het plezier verenigen, en vele jaren zullen zeker volgen. De Sterrenwacht is sinds 2013 officeel Publiekssterrenwacht geworden, en we zullen hier leuke achtiviteiten op poten zetten. En we zullen er zelf ook zeer actief in blijven buiten de openingstijden van onze Sterrenwacht!