De zon in H-alfa licht

LET OP!!

Kijk NOOIT naar de zon door een verrekijker of telescoop ZONDER het gebruik van de juiste filters! Dit kan permanente schade aan de ogen veroorzaken! Gebruik alleen filters die specifiek voor zonneobservatie bedoeld zijn!

De zon is een interessant object om te observeren en te fotograferen. Het is een dynamisch object waar er van dag tot dag verschillen zijn waar te nemen. Dit in tegenstelling tot de onveranderlijke deep-sky objecten. De zon vergt echter wat andere methoden om te observeren dan de nachtelijke sterrenhemel.

Er zijn meerdere manieren om de zon te observeren met een telescoop. Eén methode is een wit licht filter. Dit bestaat uit een zilverkleurig stuk glas of folie waarbij slechts 0,001% van het licht door het filter komt. Het bekende eclips brilletje gebruikt ook zo'n filter. Hiermee blijft de natuurlijke kleur behouden en zijn bijvoorbeeld zonnevlekken waar te nemen. Zonnevlekken zijn koelere regio's op het oppervlak. "Koel" is trouwens relatief. Zonnevlekken zijn doorgaans zo'n 3500 tot 4500°C, vergeleken met de 6000°C van de rest van het oppervlak.

Een andere methode is een gespecialiseerde zonnetelescoop, zoals de Coronado 40mm PST. Hierin zit een etalon filter. Dit type filter laat niet alle golflengtes (kleuren) licht gelijkmatig door, maar slechts een heel smal deel van het kleurenspectrum, in dit geval een golflengte van 656,3 nanometer. Dit is de emissielijn van waterstof, en dit wordt de H-alfa lijn genoemd.

 

Hier is onze Coronado te zien op een EQ1 montering. Een opening van 40mm en een brandpuntsafstand van 400mm maakt dit een f10 telescoop

Hiermee worden er allerlei details zichtbaar in de chromosfeer. Dit is de "atmosfeer" van de zon, net boven de fotosfeer (het oppervlak), maar nog onder de corona, de hoge en ijle atmosfeer die zichtbaar wordt tijdens een totale zonsverduistering.

"Positief" beeld (klik om de afbeelding te vergroten)

"Negatief" beeld (klik om de afbeelding te vergroten)

Verder zijn hiermee ook protuberansen te zien. Dit zijn grote slierten gas die door het magnetisch veld van de zon van het oppervlak af worden getrokken. Deze kunnen tot vele tienduizenden kilometers hoogte reiken.

Protuberansen en zonnevlekken

Protuberansen die voor de zon "hangen" worden filamenten genoemd

In negatief beeld zijn de oppervlaktedetails goed te zien

Timelapse waarbij de dynamiek in de zonnevlammen en protuberansen goed te zien is. Dit is over een tijdspanne van ongeveer 4 uur.

Een groot 'oor' aan de zonsrand!

 

Op 20 oktober 2017 hebben wij ergens in de middag dit fraaie plaatje weten te schieten door het oculair achter onze 40mm PST zonnetelescoop. We kwamen dit vergeten plaatje in onze bestanden tegen, maar bleek meer dan de moeite waard om hem alsnog te plaatsen! Zo blijkt maar weer eens dat de bij tijd en wijlen de zon zeer actief kan zijn; de Aarde zal hier met gemak meerdere keren in kunnen passen! Op de foto zijn heel mooi de boogvormige structuren te zien; De magnetische lussen waarlangs het super-hete gas loopt... Echt spectaculair!

Geschoten door onze 40mm F10 PST bij een vergroting van 44X.

De Grote vlam van gisteren

 

We hebben het een beetje kunnen volgen. En het is een mooie ontwikkeling! Zoals we zien is hij geen een-geheel meer, ten opzichte met die van gisteren! Wel zien we op onze detail opname een donkere rand lopen, over het zonsoppervlak!

Het is een gigantische solar-flair, die over het oppervlak loopt!

Ook zien we veel granulatie,

Overzichtsopname 44X detail opname 100X.

 

28-09-2016

Zoals we zien is er weer veel activiteit aanwezig op onze zon!

 

En het is vandaag lekker weer en dus dachten we gaan eens kijken wat we te zien zullen krijgen! En wederom wat is het schitterend!

Overzichtsopname 44X Detail opname 66X.

Veel wind aanwezig maar toch is het ons redelijk gelukt!

 

Datum27-09-2016

Toch Redelijk activiteit!

 

Toch dachten we vandaag, we gaan even wat foto's proberen te schieten. Hier en daar was er wat luchtonrust, maar als nog hebben we deze schitterende opnames weten te maken!

Overzicht opname V=44X als we goed kijken zie je op de foto wat zwarte strepen lopen. Dat zijn de zogenoemde ''solarflares''. Detail opname  V= 100X. Beide opnames zijn gemaakt met onze Coronado zonnetelescoop!

 

Datum 8-8-2016

Weer een actieve zon..

En meteen weer de gelegenheid genomen om deze verschijnselen vast te leggen. En net als voorgaande dag stond er weer een stevig potje wind! Overzichtsopname geschoten bij een V=44X, de beide detailopnames met een V=100X. 40mm F10 PST. Datum: 13-05-2016, tijdstip ca. 13:30u.

Fraaie protuberansen-groepen...

Het was weer eens strak, helder weer, maar er stond ook een stevige wind! Toch zijn we er in geslaagd om deze plaatjes te schieten, en dan letterlijk tussen de windvlagen door... De overzichts-opname met een V=44X, de beide detailopnames met een V=100X. 40mm F10 PST. Datum:12-05-2016

 

Mercuriusovergang:

Dit is een opname in witlicht

Telescoop: Celestron 8cm shorttube

Camera: Canon EOS 700d

Belichting: 1/4000s, ISO 200

Datum: 9 mei 2016, 13:38

Locatie bosdreef Uden

Mercurius-overgang 09-05-2016 H alpha licht.

Om dit natuurfenomeen te kunnen volgen zijn wij met kleinere verplaatsbare apparatuur naar een locatie vertrokken met vrij zicht op het zuid-westen en westen. Bovenstaande foto's geven een impressie van wat wij zagen op deze dag. De middag begon zonovergoten, en dit bleef zo tot ca. 16:45u; toen werd het al min of meer heiig met af en toe bewolking! Het einde hebben we niet meer gezien, het was inmiddels helemaal bewolkt. Opnames zijn gemaakt achter de 40mm PST met vergrotingen van 44X en 67X. Wel stond er heel de middag ook vrij veel wind, wat ook parten speelde tijdens het fotograferen! Toch zien we op de overzicht opname wat oppervlakte details, zoals donkere streepjes (flares).

 

Alweer een mooie dag met strak weer, en dat liet zich blijken uit volgende opnames! Overzicht-opname onder is geschoten met een vergroting van 44X, en linksboven zien we het gebied dat rechtsonder op de overzichts-opname te zien is. Nu is de vergroting 67X. En dan tenslotte de detailopname... Deze werd geschoten met een vergroting van 100X! 40mm F10 PST; datum: 03-05-2016, tijdstip ca. 13:50u.

Wederom hebben we in de middag van 21-04-2016 een mooie protuberans kunnen vastleggen, en ondanks de alllom aanwezige luchtonrust is dit plaatje toch mooi scherp... Overzichtsfoto geschoten met een V=44X, de rechtse opname met een V=67X, en de detail-opname met een V=100X! Ook visueel waren de fijnste details zichtbaar tijdens momenten van een rustige atmosfeer. Tijdstip ca.15:00u. 40mm F10 Coronado PST.

Fraaie protuberansen...

 

Het weer zat eens goed mee, en meteen van gebruik gemaakt om dit tafereel aan de zonsrand vast te leggen! Overzichtsfoto en gedeeltelijke uitvergroting hiervan zijn geschoten rond 12:00u bij een V= 44X, en de detailopname bij een V= 100X. De lucht was zo rustig dat er een weelde aan details te zien was... De fijnste uitbarstingen werden zichtbaar, niet alleen fotografisch, maar ook visueel met de 40mm F10 PST. Datum: 18-04-2016.

5de opname van de zon in H-alfa licht!

 

Wederom weer een mooie opname van de zon weten te maken. Deze opnames zijn ook letterlijk tussen de buien door genomen!

Zoals we zien zit er boven een groep met zonnevlammen waar visueel veel details in zitten! En onderaan zit ook nog een vlam al met al een schitterende overzicht foto! Onder hebben we alles in detail gebracht! Hier kun je dus bij de zonnevlammen wel de details erin zien. Plus op het zonsoppervlak zit een grote vlek met wat lichtere structuur er om heen! We zien dat de zon wat korrelig is op het oppervlak dat heet met een mooi woord(granulatie).

17-04-2016

Fraaie flares rond zonnevlek!

Op 09-04-2016 hebben we zo rond 17:30u  m.b.v. Dauwe deze mooie plaatjes geschoten. De gebruikte vergroting was 28X, waarbij er telkens een deel uitvergroot is. De granulatie is er samen met flares rond de zonnevlek prachtig te zien. Behalve de 40mm PST is ook de 80mm F5 voor de visuele impressies in wit licht gebruikt!

Nog 2 maal opname in H-alfa licht...

De grote zonnevlam is dezelfde als die van 03-04; door rotatie van de zonsoppervlak zit hij wat meer achter de zonsrand, en is iets meer van vorm veranderd. De vlamboog die er meteen langs zit is verder ontwikkeld uit die niet geheel volledige van gisteren; alleen nu beter te zien aan de zonsrand!

Overzichtsfoto met een V=44X, rechter foto met V=66,7X Datum: 04-04-2016, tijdstip ca.: 14:30u. Wel stond er soms veel wind!!

 

Fraaie collage zonne-opnames in H-alfa licht!

De 2 foto's linksboven met een vergroting van 66,7X, en daaronder de overzichtsopname bij een V=44X. Door de vrijwel afwezige luchtonrust hebben we zelfs een detail-opname kunnen schieten met een V=100X! (foto rechts) Let op de niet geheel volledige vlamboog rechts op deze foto...

Datum: 03-04-2016, tijdstip ca.:16:15u.

 

 

 

 

First light met onze nieuwe zonnetelescoop!

Eerste plaatjes geschoten door de 40mm F10 Coronado PST. Ondanks de luchtonrust en het feit dat er af en toe wolken kwamen overdrijven was het zicht in H-alfa overweldigend! Langs vrijwel de hele zonsrand waren er kleine filamenten te zien, maar aan de noordzijde, in de omkerende telescoop aan de onderkant, was een groot protuberansen-complex te zien! Visueel bij vergrotingen tussen de 20X en de 66,7X bij rustige lucht zeer duidelijk, en op foto bij een V=44X heel mooi vastgelegd!

Datum: 01-04-2016, tijdstip ca. 16:00u.

 

Ook vandaag dus weer, met dit schitterende weer, aan de kijker gehangen! En ja hoor we zien alweer verandering in de grote vlekken groep! Hij is helemaal uit elkaar gevallen. Er zitten nu hier en daar om de grote vlekken heen kleine plekjes. Leuk om dit te zien in detail. Zo zien we op het overzichts opname ook dat de zon ten opzichte van gisteren meer Fakkelgebieden zitten (lichtere plekken). Zo zien we dat duidelijk rechts boven!

 

Overzichts opname V=44X! Detail opname V=100X!

80mm F5 Datum 12-05-2015 Tijdstip 16:00u.

Wederom weer schitterende opnames gemaakt van de zon! Met weer veel verfijnde oppervlakte structuren. En ook zien we veel verandering ten op zichte van gisteren! Opname gemaakt met de 80mm F5. Overzichts opname 44X, detail opname 100X! Datum: 11-05-2015, tijdstip: ca. 17:15u.

Hier een opname van dezelfde zonnevlekkengroep als op de 8e; en zie de verschillen! De vlekkengroep ziet er minder prominent uit; zo is de bovenste groep dezelfde als de rechter op de opname van de 8e... Ook zijn bepaalde structuren verschoven in de loop van die 2 dagen! Deze opname kwam tot stand onder een behoorlijk heiige hemel, want zelfs visueel was het beeld behoorlijk flets te noemen!

Datum: 10-05-2015, tijdstip: ca. 17:45u. Geschoten door de 80mmF5 met een V= 100X.

Een ongewoon scherpe opname van de zon, genomen op 8 mei 2015 om ca. 12:45u. De omstandigheden waren buitengewoon goed, dus namen we deze kans om dit geslaagde plaatje te schieten!

Op de detailopnames zijn zelfs de woelige structuren te zien van het zonsoppervlak met rechts boven de grote vlek div. zonnefakkel-gebieden... We hopen deze vlekkengroep de komende tijd te kunnen volgen zolang het weer het toelaat!

80mm F5, V overzicht= 44X, V detail= 100X.

He he daar zijn we weer de zon is weer heerlijk gaan schijnen vanmorgen!! En wat is het toch een krentenbol leuk voor einde van het jaar? Maar goed wat zijn het er veel, zo hier en daar ook wat lichtere gebieden (fakkelgebieden). Zoals we zien op de 2de opname zijn het maar kleine vlekjes maar toch met veel activiteit, en structuur. Dat zien we vooral goed op de 2 grotere groepjes! Prachtig om dit te zien. Hopelijk gaan we nog meer van de zon zien deze week. Al weten we wel dat het slecht weer gaat worden! Maar goed niet geschoten altijd mis, we zullen het proberen in de gaten te houden!! Datum 16-12-14 Tijstip 12:30u

Overzichts opname 44X

De 2de foto ook met 44X

Detail opname 100X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na dagen van bewolking en regen is hij er dan.... De zon! En wat een plaatje: meteen viel de opvallende vlekkencombinatie op!

Hier weer mooi vastgelegd met de 80mm F5, bij een vergroting van 44X voor de hele zon, 100X voor de beide detailopnames.

Datum: 21-11-2014, tijdstip: 11:30u

Toch vandaag geprobeerd een paar mooie zon opnames te maken!  Zoals we zien bij de overzichts opname is er weinig activiteit te zien. Maar links aan de rand zien we de grote vlek nog eens die gaat verdwijnen. Zoals we zien op de detail opnames bij de Grote vlek  zien we veel fakkelgebieden, de lichtere plekken. Toch nog best mooie opnames, overzichts opname V=44 detail 100X. Datum 28-10-14 Tijdstip 10:45. 

Prachtig weer veel details te zien! En ook dit keer zien we toch weer wat verandering bij de grote vlek. En op het zonsoppervlak zien  we hier en daar toch wat lichte gebieden (fakkelgebieden).  De vlek is wat uitgestrekt en en in omvang groter geworden.  We zullen deze verandering blijven volgen zolang het kan!Overzichts opname V=44X Detail opname 100X Datum 23-10-14 Tijstip 13:30u.

 

 

Zo, dat 'wordt vervolgt' doen wij gestand... Letterlijk door een gaatje

in het regenachtige wolkendek, en mede dankzij een rustige lucht, heb-

ben wij tussen 12:05u en 12:10u deze opnames geschoten. En zie daar-

om eens de vele details in de V=100X opname! Overzicht met V=44X.

Datum: 22-10-2014... En, wordt wellicht weer vervolgt!!

Wat een regendag deze 21e oktober, maar het zonnetje liet zich toch

eventjes zien, net lang genoeg om door ons verschalkt te kunnen wor-

den!! Om ca 16.50 voltrok zich dit heugelijke feit, met als resultaat....

Overzichtsfoto met een V=44X, detail met 100X, en die enorme vlek

is toch weer wat groter geworden.... Wordt hopelijk vervolgt!!

Wij hebben hier de vervolg-opname van die grote vlek, die we hopelijk

wat langer denken te kunnen volgen! Tussen de bewolking door hebben

we bij een V= 44X en detail met een V=100X e.e.a. weten vast te

leggen; en kijk eens naar de inzet (100X) Veel fijne structuren!

Datum: 20-10-2014, tijdstip ca. 12:15u.

Zeer mooie opname van deze giga vlek! Dit zijn ook opnames met

veel details, en zoals we zien ok wat lichte struckturen zoals fakkel

gebieden. Hopeljk kunnen wij deze vlek de aankomende dagen volgen,

en we hopen ook dat hij blijft groeien. Maar dat is de vraag die wij de

aankomende dagen als antwoord zullen krijgen!

V=44X detail opname 100X Datum 19-10-2014 Tijdstip 14:00u.

Maak jouw eigen website met JouwWeb